Send filer

Slik bør filene dine være

 • PDF-format.
 • Enkeltsider i rekkefølge,
  omslag kan ligge i egen fil som en hel side.
 • Alle elementer enten i CMYK eller gråtoner.
 • Alle fonter innbakt i PDF-filen.
 • Høyoppløste bilder (helst 300 dpi).
 • 3 mm bleed/utfallende og skjæremerker.
 • Filer til konvolutter skal ikke ha skjæremerker.
 • Filer til roll-up må ha 10 cm ekstra i bunn.
 • Med ICC-fargeprofil:
  ISO Coated v2 300 % (ECI) for bestrøket papir.
  PSO UnCoated ISO12647 (ECI) for ubestrøket papir.

Slik gjør du det

Last ned fil med profiler og innstillinger

Eksakt gjengivelse på trykk av det du ser på skjerm er ikke mulig, men med fargestyring kommer man så nær som mulig. Du oppnår best resultat om du bruker de rette innstillingene fra starten.

Fargestyring

Ulike papirtyper viser farger på ulike måter. Vi opererer med mange papirtyper, men disse har basis i to hovedtyper – bestrøket og ubestrøket. Kort fortalt har bestrøket en glatt overflate som gjengir trykk og farger skarpere enn ubestrøket som har en mattere overflate. Du bruker fargeinnstillinger for å simulere hvordan fargene ser ut på papir. Mens fargeprofilene er med på å konvertere de faktiske fargene for papirtypen det skal trykkes på.

 • Til bestrøket papir bruker du innstillingene ISO Coated og profilen ISO Coated v2 300% (ECI).
 • Til ubestrøket papir bruker du innstillingene ISO UnCoated og profilen PSO UnCoated ISO12647 (ECI).

Bildebearbeiding gjør du i RGB eller Lab-fargerom. Det er først når du er ferdig med bildet at det konverteres til CMYK, det enkleste er å overlate jobben til InDesign når du eksporterer til PDF. Skal du ha sort-hvitt-bilder konverterer du og jobber med disse i gråskala. I spesielle tilfeller hvor bildene er helt essensielle (kunstmagasiner, bildebøker o.l.) kan du konvertere og justere hvert bilde manuelt i et bildebehandlingprogram.

Installering av profiler og innstillinger

Mac OS X Fargeprofilene ISOcoated_v2_300_eci.icc og PSO_Uncoated_ISO12647_eci.icc legges i mappen /Library/Colorsync/Profiles/
Fargeinnstillingene IsoCoated.csf og ISOUnCoated.csf legges i mappen ~/Library/Application Support/Adobe/Color/Settings/ ( ~ indikerer din hjemmemappe)

Windows Profilene installeres ved å høyreklikke på hver enkelt profil og velge Installer profil
På engelsk Windows legges fargeinnstillingene i C:\Program Files\Common Files\Adobe\Color\Settings\
På norsk Windows legges fargeinnstillingene i C:\ Programfiler\Fellesfiler\Adobe\Color\Settings\

Valg av innstillinger

Velg fargeinnstillinger for papiret du har valgt før du begynner på en jobb. I Adobe Bridge ligger dette under menyvalget Edit > Creative Suite Color Settings (Norsk: Rediger > Fargeinnstillinger for Creative Suite). Valget du gjør her vil gjelde for alle Adobe-programmene. Om trykksaken skal være på bestrøket velger du ISO Coated, om den skal være på ubestrøket velger du ISO UnCoated. Det er mulig du må krysse av for å vise den utvidede listen for fargeinnstillinger.

Eksportering til PDF i InDesign

Velg innstillingen for papirtypen som skal brukes, enten Trykk bestrøket eller Trykk ubestrøket. Dersom du har brukt PANTONE-farger i dokumentet bør disse også konverteres til CMYK, med mindre det skal brukes PANTONE i trykket. Dette gjøres under Output -> Ink manager i dialogvinduet til eksporteringen. Dersom du har bilder og grafikk som skal gå helt ut i kanten (utfallende), må disse gå 3 mm utenfor dokumentets kant, og du må huke av for 3 mm bleed/utfallende i eksporteringsdialogen.

Filopplasting

Vi tilbyr to måter å lever filer til oss.

Vi tilbyr kundeweb for kunder som overfører ofte og ønsker full kontroll med hva som er overført og godkjent.

Trykk på «Opprett jobb». Legg inn jobbnavn, deretter trykker du på «Last opp filer».

Logg inn